hits

Nannahs adventskalender 21. desember

Svensk Ostkaka. Milevis unna den Amerikanske

som har blitt s populr...og mye, MYE bedre !

Den tar litt tid lage, men det er den verdt !

 

 

:

  • 3 liter  h-melk
  • 0.75 dl hvetemel
  • 1 ss ostelpe (kjpes p apoteket)
  • 0.5 dl mandler
  • 2  bittermandel
  • 3  egg
  • 0.5 dl sukker
  • 3 dl kremflte

Gr frst en mjlredning: Vispa ut vetemjlet med lite av mjlken till en slt massa och spd med ca 1 dl av mjlken.

2. Vrm upp resten av mjlken till 37 grader i en stor gryta. Rr runt s att vrmen frdelar sig. Ta av grytan frn plattan, rr runt igen och kontrollera att det inte r varmare n 37 grader fr d "dr" ostlpen.

3. Vispa ner redningen.

4. Rr drefter frsiktigt ner ostlpen. Hll den i en tunn strle samtidigt som du rr. (Nr ostlpen rrs ner mste temperaturen vara 30-37C.)

5. Lt sedan st i rumstemperatur mellan 30 till 45 minuter. Du fr inte rra i den under tiden. (Om mjlken varit mindre n 30C eller om du har kallt och dragigt inomhus kan det ta lite lngre tid n 45 minuter.)

6. Vispa kraftigt i den stelnade massan s att den separerar.

(S hr rddar du ostkakan om det misslyckas: Om massan inte separerar s har du antagligen haft fr varm mjlk. Det r jtteviktigt att rra om ordentligt s att vrmen frdelar sig. Det klassiska misstaget r att man bara knner vrmen verst i kastrullen medan vrmen kommer underifrn och nr du d knner av 37 grader dr s kan det vara 50C i botten och d "dr" ostlpen. Tnk ven p att temperaturen fortstter hjas en stund efter du tagit bort kastrullen frn plattan srskilt om du vrmer p hgsta effekt. S vrm frsiktigt under omrrning. Men om misslyckas, d.v.s. inget hnder (massan separerar inte) s kan du rdda det hela genom att att du vrmer mjlkblandningen till 37C igen (eller lter det svalna till 37C om det r fr varmt) och vispar ner ny lpe och fortstter sedan frn steg 5.)

7. Lt st ytterligare 30 minuter. Mal grna mandel och bittermandel under tiden.

8. Sila bort den tunna vtskan som kallas vassle frn den tjockare vita kesoliknande ostmassan. Anvnd en stor sil. Du kan krama ostmassan med hnderna om du vill. Man kan ta lite i taget och sila och sedan hlla ver ostmassan i en bunke. Nr man silat allt kan du hlla av ytterligare vassle frn ostmassan om du mrker att det separerat. Rr sedan om i ostmassan. Den verblivna vasslen kan du t.ex. anvnda som degspad om du vill baka brd eller ocks r det bara att hlla bort den.

9. Mal mandel och bittermandel i en mandelkvarn. Vispa gg, socker och grdde tillsammans med en vanlig visp. Tillstt den malda mandeln. Blanda ihop detta med ostmassan. Hll sedan upp ostkakesmeten i smorda formar, en stor eller flera sm, totalt behver formarna ha en volym p ca 2 liter. Ostkakan vxer inte srskilt mycket i volym under grddningen s det r bara att hlla upp smeten i formar som rcker till.

10. Grdda mitt i ugnen 175 grader i 1 timme till 1 timme. Tiden beror p hur tjockt lager med ostkakesmet du har i dina formar. Med 1-2 cm tjockt lager s blir grddningstiden 60 min, eller kanske 5-10 minuter kortare om inte vill ha lika mycket frg som jag har p mina. Med 3-4 cm tar det ca 70 min. Du kan grdda alla dina formar samtidigt. Jag hade tv stycken aluminiumformar och en ugnsform i ugnen samtidigt. Har du varmluftsugn r det ocks 175 grader som gller.

 

 

Serveres med pisket krem og godt Jordbrsyltety.

(kaken kan fryses )

 

Og for dere som ikke er glade i bake,....den finnes ferdig i kjledisken 

om dere skal p Svenskehandel. Frdinge ostkaka er slettes ikke ille!

 

Hper dere forstr Svensk. Det var for  mye oversette !

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Nannah......

Nannah......

57, Srum

Hei, jeg heter Hanne (Nannah) Jeg dikter og lager musetegnet datagrafikk. Velkommen inn i min verden. I 2013 kom min frste diktsamling "Jordoppgang" ut. Jeg har hatt flere separatutstillinger blant annet p Stasjonsgalleriet, p Valstad, og Bankgrden legekontor. Diktkvelder sammen med musiker Laara Stinnerbom, og jeg har deltatt p mange fellesutstillinger... blant annet 2 ganger p Romeriksutstillingen... som er en juryert utstilling ...med mine "musebilder" og fotokunst.

Kategorier

Arkiv